Wizyta rolników i doradców z województwa podlaskiego |
![]() |
![]() |
W dniu przyjazdu do Instytutu podlascy rolnicy i doradcy zaznajomieni zostali z najnowszymi metodami uprawy roślin wysokobiałkowych oraz sposobami walki z agrofagami w praktyce na polach należących do Rolniczego Zakładu Doświadczalnego IUNG-PIB w Grabowie. W zawiłe arkana agrotechniki, i sekrety roślin bobowatych wprowadził uczestników projektu prof. dr hab. Jerzy Księżak. Drugi dzień wyjazdu studyjnego rozpoczął się w Pałacu Czartoryskich, gdzie w siedzibie głównej Instytutu uczestnicy wyjazdu zapoznali się z działalnością badawczo-rozwojową IUNG-PIB w Puławach. Następnie znaczenie gospodarcze i opłacalność produkcji roślin wysokobiałkowych omówił dr inż. Andrzej Madej, a po nim głos zabrał dr hab. Mariusz Matyka prof. nadzw, który omówił wpływ Wspólnej Polityki Rolnej na środowisko z uwzględnieniem wsparcia roślin wysokobiałkowych. Po przyjęciu tak dużej dawki teorii wszyscy udali się do Zakładów Naukowych Mikrobiologii, Gleboznawstwa Erozji i Ochrony Gruntów oraz Głównego Laboratorium Analiz Chemicznych, gdzie w formie krótkich warsztatów mogli zapoznać się z procesami zachodzącymi podczas wegetacji roślin bobowatych, które powodują że są one tak cenne w płodozmianie. Omówione zostały również zalety motylkowatych w żywieniu zwierząt oraz procesy zachodzące podczas ich przetwarzania. Na zakończenie dr hab. Janusz Smagacz prof. nadzw. przedstawił praktyczny wpływ roślin bobowatych na ekosystem i rośliny następcze w płodozmianie na polach doświadczalnych z różnymi systemami uprawy roli na bazie doświadczeń zlokalizowanych w RZD Kępa. Dzięki wyjazdowi studyjnemu, jaki odbył się w dniach 01-02 07 2019 uczestnicy projektu pozyskali najnowszą wiedzę w zakresie innowacji w uprawie roślin bobowatych, oraz ich przetwarzania. Projekt umożliwił rolnikom i doradcom zapoznanie się z możliwościami jakie daje wykorzystanie roślin wysokobiałkowych we własnym gospodarstwie. Dotyczy to zarówno pozyskania plonu handlowego, ale przede wszystkim pozyskania własnego źródła białka które stanowić będzie podstawową bazę paszową dla zwierząt w gospodarstwie.
|