IV Wojewódzki Dzień Pola |
Podczas części merytorycznej dr Jacek Niedźwiecki z Zakładu Gleboznawstwa Erozji i Ochrony Gruntów IUNG-PIB przedstawił prezentację pt. „Założenia Zielonego Ładu oraz strategii od pola do stołu”, informującą o sposobach ograniczania stosowania sztucznych środków produkcji rolnej przy jednoczesnym utrzymaniu żyzności gleb oraz pozostałe cele i zagadnienia związane z Europejskim Zielonym Ładem . Agenda konferencji obejmowała różnorodne tematy takie jak:
W czasie trwania konferencji nie zabrakło degustacji produktów pochodzących z lokalnych surowców otraz rynków (miody, warzywa ,owoce, wędliny oraz napoje). Pracownicy IUNG-PIB (DUW+NGO) w czasie trwania spotkania konferencyjnego prowadzili stoisko informacyjno-promocyjne, na którym można było uzyskać informację o działalności Instytutu, jego ofercie oraz bogatym i różnorodnym wachlarzu wydawnictw dedykowanym praktyce rolniczej. /PS, JN/
|