Święto Żytniego Chleba Drukuj
 16.11.12 Współpraca Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB ze szkołami rolniczymi zaowocowała licznymi dowodami sympatii środowisk pedagogicznych. Staliśmy się współuczestnikami licznych szkolnych imprez.

24 października 2012 r. przedstawiciel naszego Instytutu – dr Mariusz Zarychta, kierownik Działu Upowszechniania i Wydawnictw uczestniczył w IV edycji „Święta Żytniego Chleba” organizowanego corocznie w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Józefa Piłsudskiego w Okszowie. Uroczystość ta ma na celu przede wszystkim promowanie zdrowej żywności i zdrowego odżywiania się oraz wpajanie młodzieży szacunku do chleba.

Tegorocznej imprezie towarzyszyła wystawa produktów regionalnych pod hasłem „Smaki Chełmszczyzny”, w ramach której swoimi wypiekami i wiejskimi wyrobami częstowali uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego z Okszowa, koła gospodyń wiejskich oraz chełmskie cukiernie i piekarnie.

W programie „Święta Żytniego Chleba” znalazły się także wystąpienia, m.in. mgr Alicji Nawrockiej – Dyrektora Państwowego Urzędu Pracy w Chełmie oraz dr Małgorzaty Stryjeckiej z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie, która zaprezentowała wykład na temat „Zdrowa żywność – mit czy rzeczywistość?”.